Indenrigs- og Sundhedsministeriets Benchmarkingenhed søger i denne analyse at give ny viden om andelen af voksne i psykiatrien, der modtager sociale indsatser i kommunen, ligesom vi vender blikket rundt og ser på hvilke voksne modtagere af kommunale sociale indsatser, der er i kontakt med psykiatrien.
Endelig zoomer vi ind på gruppen af personer, der både modtager sociale indsatser og er i kontakt med psykiatrien (overlapsgruppen). Hvor stor en andel af voksne er i overlapsgruppen på tværs af landet? Hvilke indsatser modtager de? Hvilke diagnoser er de i kontakt med psykiatrien for? Og hvordan ser deres kontaktmønstre i psykiatrien ud? Det er nogle af de spørgsmål, vi søger at besvare med analysen.
Hovedresultater
- Hver 5. voksne med kontakt til psykiatrien modtager også kommunale sociale indsatser som socialpædagogisk støtte i eget hjem, bor på botilbud osv. Det dækker dog over stor variation på tværs af landet: Fra hver 10. i kommunerne med den mindste andel i psykiatrien, der modtager sociale indsatser til hver 3. i kommunerne med den største andel.
- Vender vi blikket, og tager udgangspunkt i voksne der modtager kommunale sociale indsatser, og ser på, i hvor høj grad de er i kontakt med psykiatrien, ser vi, at andelen er 30 pct. på landsplan. På regionsniveau varierer det dog fra 24 pct. i Region Nordjylland til 34 pct. i Region Hovedstaden, og variationen er endnu større på kommune- og sundhedsklyngeniveau.
- På landsplan er det knap 6 ud af 1.000 voksne, der både er i kontakt med psykiatrien og modtager kommunale sociale indsatser – det vi i analysen kalder overlapsgruppen. Skizofrenidiagnoser er overrepræsenteret i overlapsgruppen i den forstand, at omkring 40 pct. af voksne, der både modtager sociale indsatser og er i kontakt med psykiatrien, er i kontakt med psykiatrien med en skizofrenidiagnose, mens det er 18 pct. blandt alle voksne i psykiatrien. Der er noget variation på tværs af landet. Fx er det 50 pct. af overlapsgruppen i Region Hovedstaden, der er i kontakt med psykiatrien for skizofreni mod 33 pct. i Region Midtjylland.
- Over halvdelen af overlapsgruppen modtager socialpædagogisk støtte i eget hjem (52 pct.). Også i forhold til hvor meget de sociale indsatser fylder i overlapsgruppen varierer det på tværs af landet. Fx bor næsten halvdelen (46 pct.) af personerne i overlapsgruppen i Region Hovedstaden på enten et længerevarende eller et midlertidigt botilbud, mens det er tættere på hver fjerde (26 pct.) i Region Syddanmark
- Ser vi overlapsgruppens aktivitetsmønstre i psykiatrien, ser vi først og fremmest, at de generelt har mere aktivitet i psykiatrien end de øvrige patienter: Det er 19 pct. af voksne i psykiatrien, der også modtager sociale indsatser, men de står for 44 pct. af indlæggelserne og 47 pct. af udekontakterne (fx hjemmebesøg). Også i aktivitetsmønstrene i psykiatrien ser vi stor variation på tværs af landet, fx varierer andelen af de psykiatriske indlæggelser i overlapsgruppen, der efterfølges af en akut genindlæggelse på sundhedsklyngeniveau fra knap 17 pct. i sundhedsklyngen med den laveste genindlæggelsesprocent til næsten 43 pct. i sundhedsklyngen med den højeste.
Se alle resultaterne ved at hente analysen og bilag i boksen til højre.
Se nøgletal for din region, kommune og sundhedsklynge
- I bilag 1: ”Sådan placerer din region sig” kan du finde de væsentligste resultater illustreret i seks figurer og en tabel for hver enkelt region.
- I bilag 2: ”Sådan placerer din kommune sig” kan du finde de væsentligste resultater illustreret i fem figurer for hver enkelt kommune.
- I bilag 3: ”Sådan placerer din sundhedsklynge sig” kan du finde de væsentligste resultater illustreret i fem figurer for hver enkelt sundhedsklynge.
- I bilag 4 ”Regionsspecifikke nøgletal” kan du finde en række regionsfordelte tabeller med de væsentligste nøgletal fra analysen. Bilag 4 findes både i pdf-format og i Excel-format.
- I bilag 5 ”Kommunespecifikke nøgletal” kan du finde en række kommunefordelte tabeller med de væsentligste nøgletal fra analysen. Bilag 5 findes både i pdf-format og i Excel-format.
- I bilag 6 ”Sundhedsklyngespecifikke nøgletal” kan du finde en række sundhedsklyngefordelte tabeller med de væsentligste nøgletal fra analysen. Bilag 6 findes både i pdf-format og i Excel-format.
Offentliggjort 17-04-2024